• Ayam
  • Daging
  • Manisan
  • Mee
  • Nasi
  • Seafood
  • Western

Saturday, November 26, 2011

Kek mini kukus

Puding koko

Bahan-bahan:
Serbuk agar-agar
Air
Gula
Telur kuning
Telur putih
Perasa koko
Susu cair

Cara Membuatnya:
1.Masak serbuk agar2 dlm air yg didihkan.

Aiskrim Goreng

Bahan-bahan:
Roti
Aiskrim mengikut perasa kegemaran masing2
Air
Tepung pisang goreng Adabi
Minyak utk menggoreng

Cara Membuatnya:
1.Taruh aiskrim dlm roti dan simpan utk semalaman.
2.Bancuh tepung pisang goreng Adabi dgn air
3.Celup roti yg ditaruh aiskrim dgn bancuhan tepung pisang goreng Adabi dan goreng

Sunday, November 6, 2011

Nasi Daging

Bahan-bahan ( 5 orang )

  • 1 kilo beras Basmathi
  • 1/2 kilo daging
  • 1 bungkus rempah sup bunjut Adabi
  • 1 sudu besar rempah kurma
  • 1 inci halia
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 2 biji buah pelaga
  • Sedikit mentega/ minyak sapi
  • 1/2 cawan tomato soup
  • 1 cawan susu cair
  • sedikit garam

Cara-cara

  1. Rebus daging bersama rempah sup bunjut Adabi, rempah kurma dan sedikit garam.
  2. Pastikan daging empuk. Simpan air rebusan daging untuk masak nasinya.
  3. Basuh beras dan toskan.
  4. Tumis halia, kulit kayu manis dan buah pelaga didalam periuk nasi hingga naik bau.
  5. Masukkan beras dan kacau sekejap.
  6. Masukkan air rebusan daging. Kalau beras (disukat) satu mangkuk pastikan air rebusan juga satu mangkuk.
  7. Bila beras sudah agak kembang, masukkan tomato soup dan susu cair. Kacau dan biarkan nasi masak.
  8. Hidangkan Nasi daging dengan air asam (tomato, bawang besar, hirisan cili merah, air asam pekat, perahan limau kasturi, sedikit belacan, garam dan gula sesedap rasa) dan daging yang telah direbus tadi.

Nasi Makanan Laut

Bahan-bahan:
3 cawan beras basmathi(basuh bersih&toskan)
3 cawan air
1 tin susu cair
Udang,sotong,lala
1 btg serai
1 helai daun pandan
4 rempah(kayu manis,pelaga,bunga lawang&cengkih)
2 inci halia
1 labu bawang besar(mayang)
3 ulas bawang putih(mayang)
1 biji tomato(potong 4)
Garam gula
Marjerin,minyak masak

Cara Membuatnya:
1.Tumis bawang besar,bawang putih dan halia sampai kekuningan.
2.Taruh daun pandan dan serai.
3.Masukkan air dan makanan laut dan tutup periuk.Biarkan ia mendidih.
4.Taruh susu cair dan beras dan tomato.Tanak sampai masak.
5.Hidangkan bersama lauk kari daging&ayam masak merah.

Puding Karamel Kukus

Bahan-bahan:
7 biji telur
Susu segar 500ml
1 sudu kecil esen vanilla
300 gram gula kastor
70ml air

Cara Membuatnya:
1.Pukul telur sampai sebati dan taruh susu segar dan esen vanilla dan kacau sebati.Ketepikan
2.Masak gula kastor bersama air sampai berwarna keperangan dan pekat.Setelah masak,tuangkan ke dlm acuan dan biarkan seketika.
3.Tuangkan telur&susu tadi ke dalam acuan karamel dan kukus selama 45 minit.
4.Tabur coklat cip sbg hiasan.

Kek Coklat Kukus

Bahan-bahan:
1 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu pekat manis
1 cawan susu cair
1 cawan gula
1 cawan minyak masak
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 susu esen vanilla
4 biji telur

Cara Membuatnya:
1.Satukan serbuk koko,gula,susu pekat manis,susu cair,minyak masak,soda bikarbonat dan esen vanilla dan masak dlm periuk dgn api perlahan sampai pekat.Ketepikan.
2.Kisar tepung gandum&telur sampai sebati.
3.Satukan tepung&telur yg dikisar dgn bahan yg dimasak di atas dan kacau sehingga sebati.Kukus selama 45 minit dan sehingga benar2 masak.
4.Tabur coklat cip jika suka.