• Ayam
  • Daging
  • Manisan
  • Mee
  • Nasi
  • Seafood
  • Western

Thursday, February 16, 2012

Soto Sapi

Bahan-bahan
1 kg daging(ptg kecil)
Nasi himpit,mihun.mee
1 mangkuk kecil taugeh
1 tangkai daun sup.daun bawang(hiris halus2)
2 sudu besar bawang goreng
Air secukupnya
Garam,minyak

Bahan Tumis:
4 cm kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
3 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih

Bahan Kisar:

6 ulas bawang merah
4 ulas bawang puith
5cm halia
3cm lengkuas
3 btg serai
3 sudu besar rempah kurma
1 sudu kecil lada hitam
5 biji buah keras

Cara Membuat:
1.Panaskan minyak&tumiskan bahan tumis bersama bahan kisar sehingga wangi.
2.Masukkan daging,garam dan air secukupnya.Biarkan mereneh sehingga daging lembut.
3.Utk hidangan masukkan niasi himpit.mihun atau mee,daging serta bahan lain&sendukkan sup/kuah tadi.
4.Utk memberikan perisa,tambahkan kicap pedas&bergedel.

Puding Sri Kaya

Bahan-bahan

Bahan A
25gm agar-agar
1500ml air
375gm gula
150gm gula melaka

Bahan B
250ml santan pekat
250gm gula melaka
250gm gula
10biji telur
1 sudu kecil garam

Cara Membuat:
1.Masak kesemua bahan A diatas api sederhana sehingga mendidih.
2.Masak pula kesemua bahan B sehingga gula larut&mendidih.
3.Tuangkan adunan bahan B ke dlm acuan&kukus selama 20minit.
4.Setelah sejuk,tuangkan pula adunan B ke dlm sebuah bekas agar2 dan tuangkan adunan A ke dlm.Biarkan sejuk.(Simpan dlm peti sejuk sehingga keras agar-agar)

Rokok Arab

Bahan-bahan
10 biji telur
1/2 kati gula
1 cawan pati santan(dr 1 biji kelapa)
3 sudu besar gandum

Cara Membuat:
1.Pecahkan telur dlms ebuah mangkuk&masukkan gula.Kacau sebati tp jgn kembang.
2.Masukkan pula tepung gandum&kacau rata
3.Masukkan santan,kacau rata.
4.Panaskan kuali&sapu sedikit minyak sapi.
5.Ambil 2 sudu besar adunan tadi&tuangkan ke dlm kuali&dadarkan menjadi nipis.
6.Apabila sudah masak,angkat&gulungkan.

Sayur Koklok

Bahan-bahan
Santan
Sayur kacang panjang
Buah stor,buah rambai
Petai
Bawang besar(ptg 4)
Lada merah
Ikan selayang(rebus&lecek)
Asam jawa
Garam,gula

Cara Membuat:
1.Rebus kacang panjang,rambai
2.Masuk santan bersama lada merah,bawang besar&ikan yg siap direbus.
3.Masak sampai kuah santan tak pecah.
4.Masukkan sayur kacang&buah rambai&petai.
5.Masukkan asam jawa,gula&garam secukup rasa.

Friday, February 10, 2012

Kentang Bakar Berkeju

Bahan-bahan
4 biji ubi kentang(rebus&lecek)
150ml susu segar
50gm mentega
40gm gula pasir
Keju 1 keping

Cara Membuat:
1.Campurkan bahan2 di atas hingga sebati.
2.Masuk ke dlm acuan&bakar hingga masak.

Friday, February 3, 2012

Puding Koko

Bahan-bahan
800ml air
10gm serbuk agar-agar
120gm gula putih
3 biji telur
100gm mentega
125ml susu segar
40gm tepung kastard
1 sudu teh esen vanilla
2 sudu makan serbuk minuman bercoklat

Cara Membuat:
1.Masak air,serbuk agar2 dgn gula putih hingga mendidih.
2.Pukul telur&mentega dlm mangkuk besar.
3.Adunan telur kembang,masukkan susu cair,tepung kastard&esen vanilla.Kacau sebati.
4.Tuangkan ke dlm agar2 panas sambil kacau&pekat.
5.Bahagikan kpd 2&bubuh serbuk coklat pd 1 bahagian.Tuang ke dlm acuan.Tunggu hingga keras masukkan ke dlm peti sejuk.

Muffin Coklat Chip

Bahan2
200gm tepung gandum
160gm mentega tanpa garam
140ml susu segar
120gm gula perang
100gm coklat chip
20gm serbuk koko
20gm serbuk penaik
1 biji telur-dipukul

Cara Membuat:
1.Pukul gula perang&mentega hingga ringan&lembut.
2.Masukkan serbuk penaik,serbuk koko,tepung gandum&telur.Kacau hingga rata.
3.Masukkan susu sedikit demi sedikit sambil dikacau hinga habis.
4.Tuangkan adunan ke dlm acuan yg dilengser sedikit marjerin.taburkan coklat chip&bakar dlm ketuhar selama 20minit pd suhu 200'c.

p/s:Bakar dlm mikrowave selama 4-5minit shj.

Wednesday, February 1, 2012

Bistik Tulang Berempah

Bahan-bahan
1 kg tulang rusuk(rebus sampai empuk)
1 tin tomato puri
1 peket rempah kari daging yg kecik
Daun parsli,daun kari,batang saderi
2 sudu besar cili kisar
1 tin kacang panggang
1/2 tin kacang pis hijau
1 labu bawang besar(cincang halus)
2 ulas bawang putih
Sedikit halia
1 sudu kecil serbuk kunyit
Garam&gula secukup rasa

Cara Membuat:
1.Rebus tulang sampai empuk.Masuk bahan tumis spt bawang putih,bawang besar&halia
2.Masuk cili kisar,serbuk kari,serbuk kunyit.Tumis hingga pecah minyak.Masuk garam,gula serta air rebusan tulang.Biarkan mendidih.
3.Masuk tomato puri bersama batang saderi,daging bersama kacang pis hijau,kacang panggang,daun parsli yg dimayang halus.
4.Biarkan mendidih&kuah pekat.Masakan ini boleh dicicah dgn roti.

Muffin Berlauk

Bahan-bahan
1 cawan tepung gandum
1 sudu kecil serbuk penaik
1/2 cawan susu segar
2 sudu besar gula
1 sudu besar mentega(cairkan)
2 biji telur
1/2  sudu kecil garam

Bahan Inti:
Udang segar(ptg kecik)
Cili merah(cincang halus)
Keju(parut kecik)

Cara Membuat:
1.Bancuh telur dgn susu&mentega yg dicairkan dlm sebuah mangkuk.Ketepikan.
2.Dlm bekas lain,masukkan tepung&serbuk penaik&garam&gula.
3.Satukan telur dlm bahagian tepung&gaul sebati.
4.Sapukan acuan muffin dgn mentega&masukkan adunan ke dlm acuan anggaran 3/4 penuh.
5.Taburkan inti atas muffin.
6.Bakar sehingga masak pd suhu 180'c.

Sup Tulang Ala Thai

Bahan-bahan
Tulang daging(rebus sampai empuk)
Batang saderi
Daun ketumbar
Lengkuas
Tomato
Kiub daging
Bawang besar
Bawang putih
Garam
Cili padi