• Ayam
  • Daging
  • Manisan
  • Mee
  • Nasi
  • Seafood
  • Western

Thursday, May 31, 2012

Meesagna

Bahan2
300gm mi segera(rebus)
400gm sos Bolognaise
100gm tepung gandum
100gm mentega
100gm keju Cheddar
1 sudu teh mentega
1/2 liter susu Segar
1/2 sudu teh serbuk kayu manis

Cara Membuat:
1.Cairkan mentega&campurkan tepung.Kacau sehingga tidak melekat atas kuali.Sejukkan.
2.Didihkan susu&masukkan serbuk kayu manis.
3.Masukkan tepung yg dimasak tadi.Kacau hingga pekat.
4.Sapukan sedikit mentega dlm loyang.Masukkan mi segera yg tlh direbus,diikuti sos Bolognaise,susu yg tlh dimasak.
5.Taburkan keju Cheddar atasnya&bakar sehingga keju cair sedikit&kelihatan perang.


Wednesday, May 23, 2012

Kuih Sekaya Ala Dorayaki

Bahan2
100gm tepung kek
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
60gm gula halus
2 sudu besar madu
1/2 sudu besar minyak masak
2 biji telur
1/2 sudu kecil esen vanilla
Sedikit marjerin
Inti Sekaya

Cara Membuat:
1.Pukul telur&gula hingga kembang&masuk ke dlm mangkuk.Tambahkan madu,minyak&esen vanilla.Kacau hingga sebati.
2.tepung&soda dimasukkan ke dlm campuran telur.Kacau sebati.(tmbhkan susu cair jika adunan terlalu pekat.
3.Panaskan marjerin atas kuali leper dgn api kecil.Tuang 1 senduk adunan buat bentuk bulatan sehingga masak kekuningan.
4.Taruh inti sekaya atas kuih&tekan biar rata.


Saturday, May 19, 2012

Kuih Serabai

Bahan2
120gm tepung beras
240ml santan pekat
1 sudu besar yis kering
Secubit garam
1 sudu besar gula

Cara Membuat:
1.Santan,yis,gula&garam diadun sehingga sebati.
2.Masukkan tepung beras sedikit demi sedikit&kacau.Biarkan adunan spt membuat penkek.
3.Sapukan kuali dgn sedikit minyak.
4.Cedukkan sesenduk adunan&leperkan atas kuali.Terbalikkan jika dah masak.
5.Boleh dihidangkan dgn serikaya&kari.


Thursday, May 10, 2012

Ban Pizza

Bahan2 Doh
450gm tepung gandum
10gm yis kering
10gm gula kastor
40gm marjerin
300ml air
5gm garam

Bahan Inti Pizza
2 sudu minyak masak
Daging cincang
Bawang besar+bawang putih(tumbuk)
Tomato puri
Serbuk lada hitam

Bahan Hiasan
Sosej daging/ayam
Cendawan butang
Keju(jika suka)
Lada Benggala(jika suka)

Cara Membuat Doh:
1.Campur semua bahan&uli sehingga menjadi doh.
2.Ketepikan doh 10 minit sebelum dicanai nipis(1cm)
3.Terap dgn acuan bulat&ketepikan 10 minit sehingga kembang sekali ganda.
4.bakar hingga kekuningan suhu 190'c.Sejukkan.
5.Sapukan sedikit inti pd doh&hiaskan dgn cendawan butang&sosej.
6.Bakar sehingga masak.

Cara Membuat Inti:
1.Panaskan minyak.tumis bawang besar+bawang putih sehingga naik bau.
2.Masukkan tomato puri&kacau.
3.Masukkan daging cincang&kacau sebati.
4.Masukkan garam&serbuk lada hitam.
5.Biarkan inti mendidih seketika.Matikan api&sejukkan.