• Ayam
  • Daging
  • Manisan
  • Mee
  • Nasi
  • Seafood
  • Western

Thursday, July 19, 2012

Coklat Mousse Oreo

Bahan2
Biskut sandwich coklat oreo(kisar halus)
Kuning telur
Krim putar
Gula kastor
Serbuk gelatin(halal)
Air panas

Cara Membuat:
1.Putar kuning telur dgn gula kastor sehingga berkrim.ketepikan.
2.Putar krim sehingga kembang.
3.Serbuk gelatin dicampurkan air panas&biarkan seketika.ketepikan
4.Satukan semua adunan di atas dgn biskut oreo&kacau sebati.
5.Tuangkan adunan dlm bekas&masukkan dlm peti sejuk.Bekukan 4jam.


Kentang Berinti

Bahan2
Ubi kentang 6 biji(rebus stgh msk)
Bawang besar 1 labu(cincang)
Daging cincang
Sos tomato/tomato puri
Serbuk lada hitam
Marjerin/mentega

Cara Membuat:
1.Rebus ubi kentang stgh msk.Korek isinya dan sapu mentega.
2.Tumis bawang besar,masuk daging cincang.masak sampai empuk,bubuh tomato puri&lada hitam.(intinya)
3.Masuk intinya dlm ubi kentang yg tlh dikorek&disapu mentega.
4.Bakar ubi kentang dlm ketuhar 10minit.


Thursday, July 12, 2012

Yogurt Strawberi


Bahan2
Beberapa biji buah strawberi
1 cawan yogurt perasa asli
1 sudu makan madu

Cara Membuat:

  1. Kisar buah strawberi,yogurt&madu.
  2. Tuang dlm gelas&sejukkan.


Jus Avokado


Bahan2

2 biji buah avokado(korek isinya)
1 cawan air
1 cawan susu segar
6 ketul ais
½ cawan gula pasir
Coklat masakan yg dicairkan(jika suka)

Cara Membuat:
  1. Belah buah avokado,buang bijinya&kaup dgn sudu.
  2. Masukkan isi buah avokado,susu segar,air,gula pasir&ketulan ais ke dlm mesin pengisar&kisar sebati.
  3. Jus yg siap dikisar masukkan ke dlm gelas&masukkan coklat cair jika suka.



Pai Roti Daging


Bahan2

6 keping roti putih
2 biji telur
½ cawan susu cair
½ cawan air sejuk
Sedikit parutan keju cheddar
Garam/lada hitam
Mentega

Bahan Inti:

1 labu bawang besar(cincang)
100 gm daging cincang
6 sudu besar tomato puri
Beberapa biji cendawan butang(ptg dadu)
Garam/lada hitam
Minyak utk menggoreng

Cara Membuat:

  1. Masak inti..tumis bawang hingga naik bau.Masukkan daging.Kacau sehingga masak.Masukkan bahan inti selebihnya.Ketepikan.
  2. Pukul telur bersama air&susu&tambah garam,lada hitam secukupnya.
  3. Celupkan roti sekeping demi sekeping dlm campuran telur&susun dlm dulang pembakar yg tlh disapu mentega.
  4. Taburkan inti daging&tutupkan dgn roti campuran telur yg selebihnya.
  5. Taburkan keju parut&bakar ke dlm mikrowave selama 8minit atau sehingga keperangan&masak.



Kek Coklat Mint


Bahan2

200gm tepung kek naik sendiri
230gm mentega
220gm gula kastor
4 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
50gm susu pekat

Bahan A

1 sudu makan penuh serbuk koko Van Houtan
2 sudu makan pes coklat Emulco

Bahan B

½ sudu the pewarna hijau
Setitik esen peppermint

Cara Membuat:

  1. Kacau tepung bersama mentega sehingga rata.Ketepikan.
  2. Dlm bekas berasingan,pukul telur bersama gula hingga kembang.
  3. Kemudian tuangkan ke dlm adunan tepung &kacau sebati.
  4. Masukkan susu pekat&gaulkan rata.
  5. Bahagikan kpd 2 adunan, 1 adunan dicampurkan dgn bahan A dan 1 lg adunan lagi dicampurkan dgn bahan B.
  6. Lapikkan kertas minyak pd Loyang pembakar&tuangkan lapisan hijau&lapisan coklat.
  7. Bakar pada suhu 180’c sehingga masak.





Kek Cawan Mocha


Bahan2

100ml susu segar
90ml minyak jagung
60ml air panas dicampur serbuk koko+serbuk nescafe
180gm gula perang
150gm tepung gandum
80gm cip coklat
1 sudu kecil esen vanilla
½ sudu kecil soda bikarbonat
1 biji telur

Cara Membuat:

  1. Satukan gula perang,tepung gandum,soda bikarbonat.
  2. Masukkan baki bahan yg lain,kacau sebati.
  3. Tuang adunan ke dlm mangkuk kek cawan.
  4. Masukkan ke dlm mikrowave yg ditetapkan tinggi selama 4 minit.Keluarkan
  5. Biarkan selama 5 minit sebelum dihidangkan.


Ikan Pandan Berkentang


Bahan2
Bahan tumbuk:
1 sudu kecil lada hitam
3 ulas bawang merah
½ sudu kecil garam

Bahan Perap:
300gm isi ikan tenggiri(ptg dadu)
2 sudu kecil sos ikan(nampla)
½ sudu kecil cuka epal
Sedikit serbuk kunyit&garam
15 helai daun pandan(bersihkan)
Minyak utk menggoreng



Bahan Inti:
2 biji kentang(rebus&lecek)
1 biji kuning telur
1 helai daun kunyit(hiris halus)



Cara Membuat:
  1. Lumurkan ikan dgn serbuk kunyit,garam,sos ikan&cuka dan perap ikan selama ½ jam.Ketepikan.
  2. Dlm bekas lain,sediakan kentang yg tlh dilecek bsama hirisan daun kunyit,garam&lada hitam&masukkan bawang merah&masukkan kuning telur.Gaul hingga sebati.
  3. Lipat daun pandan berbentuk kon.Masukkan sedikit isi kentang kehujung kon pandan&masukkan isi ikan yg tlh diperap.Tutup dgn isi kentang.
  4. Bungkus ikan &goreng ikan pandan hingga masak.





Thursday, July 5, 2012

Red Velvet

Bahan2
Bahan A
115gm mentega tanpa garam
300gm gula kastor
2 biji telur

Bahan B
1/2 cawan yogurt
1/2 cawan susu segar
15gm serbuk koko
2 sudu besar pewarna merah

Bahan C
250gm tepung gandum
1 sudu kecil serbuk penaik
1/2 sudu kecil garam

Bahan D
1 sudu kecil cuka makan
1 sudu kecil soda bikarbonat

Cara Membuat:
1.Pukul mentega bersama gula kastor hingga kembang.
2.Kemudian masukkan telur sedikit demi sedikit.
3.Apabila adunan tlh sebati,masukkan bahan B dan diadun hingga sebati.
4.Setelah itu masukkan bahan C dan diadun hingga sebati.
5.Setelah itu masukkan bahan terakhir iaitu bahan D.
6.Masukkan ke dlm acuan dan bakar dlm ketuhar 150 selama 45minit.