• Ayam
  • Daging
  • Manisan
  • Mee
  • Nasi
  • Seafood
  • Western

Thursday, October 11, 2012

Ikan Bakar Bersalut

Bahan2
Ikan kembung 4 ekor
3 sudu makan lada boh
Bawang merah(kisar)
Bawang putih(kisar)
1 btg serai(hiris nipis)
2 helai daun limau purut(hiris halus)
1/4 cawan santan pekat
1/4 cawan air asam jawa
Garam&serbuk kunyit
Daun pisang utk membungkus

Cara Membuat:
1.Campurkan bahan2 kisar dgn serai,limau purut,santan pekat,air asam jawa,garam&serbuk kunyit kemudian gaulkan pd ikan hingga rata sblm dibungkus seekor demi seekor dgn daun pisang.
2.Susun dlm dulang kemudian bakar dgn kuasa high selama 8 minit.Hidang panas2.


Solok Lada

Bahan2
10 tangkai cili merah/hijau
5 ekor ikan kembung(dibersihkan&rebus)
1 biji kelapa parut(ambil bhgian putih shj)
1cm halia
10 ulas bawang merah
1 cawan santan pekat
Garam secukup rasa

Cara Membuat:
1.Ambil isi ikan&tumbuk hingga halus.
2.Kelapa,bawang merah&halia ditumbuk halus kemudian dicampur dgn isi ikan.
3.Masukkan garam lalu digaul hingga sebati.
4.Cili dibelah tetapi tidak putus&dibuang bijinya.
5.Masukkan campuran isi ikan ke dlm cili kemudian kukus separuh masak.
6.Siramkan santan pekat ke atas isi ikanlalu dikukus sehingga masak.Angkat&hidangkan.




Puding Coklat

Bahan2
1/2 cawan serbuk koko
1 cawan gula
1/2 cawan susu tepung
1/2 sudu teh garam
4 1/4 cawan air
4 sudu besar tepung kastard
1/2 sudu teh esen vanilla
3 sudu besar mentega
Serbuk agar-agar 10/11 gram

Cara Membuat:
1.campur semua bahan kecuali mentega&kacau selalu sehingga mendidih.
2.Masukkan mentega&kacau sehingga pekat.
3.Angkat&masukkan ke dlm acuan&sejukkan dlm peti ais.


Kuih Butir Nangka

Bahan2
150gm tepung pulut
1 sudu makan tepung beras
180ml air
240ml santan pekat
480ml santan cair
1 ulas bawang merah(hiris)
2cm halia(hiris)
1 sudu teh biji halba
90gm gula pasir
2 helai daun pandan
1/4 sudu teh garam
Sedikit pewarna hijau

Cara Membuat:
1.Adunkan tepung pulut&tepung beras bersama air sehingga menjadi doh.
2.Bahagikan doh kpd 2 bahagian&ambil satu bahagian&warnakan dgn sedikit pewarna hijau.
3.Bentuk menjadi bentuk bujur kecil seakan biji nangka.Ulang proses hingga kedua-dua doh tepung pulut habis.
4.Rebus dlm periuk sehingga masak.Angkat&ketepikan.
5.Dlm periuk berlainan,masak santan,halia,bawang merah,gula&garam secukup rasa.Kacau sebentar.
6.Masukkan biji nangka yg tlh direbus tadi ke dlm periuk&gaul rata.
7.Setelah mendidih,tutup api&hidangkan.


Tepung Bunga

Bahan2
2 cawan tepung pulut
Santan secukupnya(mengikut lembut adunan)
2 biji telur
1/2 cawan gula pasir

Cara Membuat:
1.Uli tepung pulut dgn santan sehingga lembut&blh dibentuk.
2.Ambil sedikit adunan bentuk bulat2 sebesar guli&leperkan.
3.Celup ke dlm telur kemudian goreng hingga timbul di permukaan minyak.
4.Angkat&toskan minyak kemudian tabur gula ketika masih panas.


Kuih Paung

Bahan2
4 cawan tepung pulut
4 cawan kelapa parut
1 1/2 cawan air
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa(jika suka)
Minyak secukupnya utk menggoreng

Bahan Inti:
4 ekor ikan kembung
1/2 cawan santan
2 ulas bawang merah
1 cm halia
1 sudu kecil halba
Garam secukup rasa

Cara Membuat Kulit:
1.Gaul tepung pulut dgn kelapa parut&garam kemudian tuangkan air sedikit demi sedikit sambil diuli hingga menjadi doh yg lembut.
2.Ambil sedikit inti,isikan inti&bulatkan kemudian goreng terendam dlm minyak yg panas hingga kekuningan.

Cara Membuat Inti:
1.Sediakan kuali,satukan ikan yg tlh dikisar halus dicampur dgn santan&sedikit garam.Masak hingga kering sambil dikacau.
2.Tambahkan bawang merah&halia yg tlh dimayang halus serta halba&kacau lg sehingga kering.