• Ayam
  • Daging
  • Manisan
  • Mee
  • Nasi
  • Seafood
  • Western

Friday, December 27, 2013

Lempeng Inti Daging

Bahan2
Bahan Lempeng:
125gm tepung gandum
325ml air
1 biji telur
Secubit garam

Bahan Inti:
Bawang besar 1 labu(cincang)
Daging 300gm(cincang halus)
Air 1 cawan
Sos lada hitam 1/2 cawan
Serbuk lada hitam 1 sudu teh
Ubi kentang 2 biji(ptg dadu)
Minyak masak utk menumis

Cara Membuat:
Bahan Inti:
1.Tumis bawang besar sehingga naik bau.masukkan daging,ubi kentang&air sehingga daging empuk.
2.Masukkan sos lada hitam&serbuk lada hitam.Kacau sebati.
3.Masak sehingga kering&tutup api.Ketepikan.

Bahan Lempeng:
1.Blend semua bahan.
2.Masak lempeng dgn tuang 1 senduk adunan ke dlm kuali tak melekat.Balikkan lempeng sehingga masak&tutup api.
3.Masukkan inti daging ke dlm lempeng&gulung.


Kuih Badak Berendam

Bahan2
240gm tepung pulut
375ml air
1/2 sudu teh garam

Bahan Inti Kelapa:
1/2 biji kelapa parut
100gm gula merah
50gm gula pasir

Bahan Kuah Santan:
375ml santan
2 sudu makan tepung beras
1/2 sudu teh garam
3 helai daun pandan

Cara Membuat:
1.Satukan bahan inti kelapa&masak hingga sebati.Ketepikan.
2.Bancuh tepung pulut bersama air&sedikit garam hingga menjadi adunan yg lembut&tak melekat di tangan.
3.Bulat2kan adunan &masukkan inti kelapa.\
4.Tuang dlm bekas&tuangkan kuah santan atasnya.
5.Kukus hingga masak.


Penkek Coklat Kurma

Bahan2
1 cawan tepung gandum
1 biji telur
1 sudu teh baking powder
2 sudu besar gula
1 cawan susu cair
1 sudu teh serbuk koko
Secubit garam
3 sudu besar marjerin
6 biji buah kurma(ptg kck2)

Cara Membuat:
1.Campur semua bahan kecuali buah kurma&kacau rata.
2.Blend semua bahan&kisar sebati.Biarkan 10 minit.
3.Masukkan buah kurma&kacau lagi.
4.Tuangkan 1 senduk adunan pd kuali yg tak melekat&biarkan bahagian bawahnya masak.
5.Balikkan penkek tsbt&angkat.


Friday, December 6, 2013

Kuih Ketayap

Bahan Kulit
1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 sdt garam
2 biji telur
450-500ml air
1 sdt perisa pandan
Sedikit pewarna hijau
3-4 sdb minyak

Bahan Inti:
1 keping gula melaka/nisan
2 sudu besar gula pasir
50ml air
1/2 biji kelapa parut(putih)

Cara Membuat Kulit:
1.Gaul tepung gandum,garam,telur,perisa pandan&air hingga menjadi bancuhan yg tidak bergentel.
2.Tapiskan jika perlu.Masuk sedikit pewarna hijau.
3.Panaskan minyak ke dlm kuali leper.Bubuh sedikit bancuhan &golekkan kuali agar kuih menjadi dadar nipis.
4.Masak dgn api sederhana kedua2 belah.Letak inti atas kepingan dadar,lipat&gulung kemas2.
5.Utk sediakan inti,jerang gula melaka,gula pasir&air dgn api perlahan hingga gula hancur.
6.Bubuh kelapa parut&kacau sampai kering.Angkat&biarkan sejuk.



Puding Karamel Koktail

Bahan2
5 biji telur
1 tin susu cair
4 sdb gula kasar
4 sdb gula perang
1 sdk esen vanilla
1 tin buah koktail

Cara Membuat:
1.Satukan semua bahan di atas kecuali buah koktail&blend sehingga kembang.
2.Tapis adunan ke dlm loyang&kukus selama 30minit.
3.Tuang koktail ke dlm bekas puding karamel yg telah dipotong ke dlm mangkuk.


Biskut Oreo Goreng

Bahan2
1/2 cawan susu cair
1 cawan tepung gandum
1 sdk serbuk penaik
1 biji telur(pukul sedikit)
1/2 sdk garam
2 sdb marjerin cair
2 sdb gula kasar
Biskut oreo 15 kpg
Minyak masak utk menggoreng

Cara Membuat:
1.Satukan tepung gandum,serbuk penaik,garam&gula kasar dlm mangkuk.
2.Satukan marjerin cair,susu cair&telur yg dipukul sedikit.Kacau sebati.
3.Tuangkan adunan telur ke dlm adunan tepung&kacau sebati.
4.Celupkan biskut oreo&goreng dlm minyak api sederhana.