ikan cencaru yang dah dibersihkan dan dilumur kunyit
cili boh (kena agak2 bergantung kepada berapa banyak ikan)
bawang merah (ditumbuk dan dihiris sedikit tebal)
sedikit sos cili dan sos tomato
hirisan tomato
seleri
sedikit air
garam dan gula
Cara-cara
goreng ikan hingga masak.angkat dan dibiarkan sebentar
kemudian, tumiskan bawang merah yang ditumbuk hingga naik bau
kemudian masukkan cili boh dan masak hingga pecah minyak dengan api sederhana.
apabila sudah pecah minyak, masukkan air,sedikit sos cili dan sos tomato. biarkan mendidih seketika.
apabila sudah mendidih,kecilkan sedikit api.masukkan garam dan gula secukup rasa. kemudian masukkan ikan, hirisan tomato, seleri dan hirisan bawang tadi. masak sehingga mendidih dan kemudian boleh ditutup apinya dan dihidangkan.
No comments:
Post a Comment