• Ayam
  • Daging
  • Manisan
  • Mee
  • Nasi
  • Seafood
  • Western

Friday, February 28, 2014

Daging Kung Pou


Bahan-bahan ( 4 orang )

  • Bahan A
  • 600 gm daging
  • tepung jagung
  • garam
  • Bahan B
  • 30 gm lada kering - pilih yg lebar2 dan potong dlm 1 - 1.5 inchi panjang
  • 2 biji bawang besar (kuning) - potong dadu besar2
  • 4 ulas bawang putih - ditumbuk halus
  • 1/2 batng carrot
  • 3 sdm sos tiram
  • 2 sdm cili sos
  • 1/4 cwn air
  • minyak utk menumis
  • garam-jika perlu
  • 2 inci halia - ditumbuk halus

Cara-cara

  1. Utk bahan A tadi - isi daging disalutkan sedikit garam dan tepung jagung - kemudian goreng dan toskan
  2. Panaskan sedikit minyak dlm kuali.
  3. Goreng lada kering hingga garing dak ketepikan
  4. Tumis halia dan bawang putih hingga garing dan masukkan bawang besar
  5. Masukkan carrot, isi daging dan sos tiram dan cili sos dan sedikit air.
  6. Masak sehingga pekat&kering.

No comments:

Post a Comment