Bahan2 Doh
450gm tepung gandum
10gm yis kering
10gm gula kastor
40gm marjerin
300ml air
5gm garam
Bahan Inti Pizza
2 sudu minyak masak
Daging cincang
Bawang besar+bawang putih(tumbuk)
Tomato puri
Serbuk lada hitam
Bahan Hiasan
Sosej daging/ayam
Cendawan butang
Keju(jika suka)
Lada Benggala(jika suka)
Cara Membuat Doh:
1.Campur semua bahan&uli sehingga menjadi doh.
2.Ketepikan doh 10 minit sebelum dicanai nipis(1cm)
3.Terap dgn acuan bulat&ketepikan 10 minit sehingga kembang sekali ganda.
4.bakar hingga kekuningan suhu 190'c.Sejukkan.
5.Sapukan sedikit inti pd doh&hiaskan dgn cendawan butang&sosej.
6.Bakar sehingga masak.
Cara Membuat Inti:
1.Panaskan minyak.tumis bawang besar+bawang putih sehingga naik bau.
2.Masukkan tomato puri&kacau.
3.Masukkan daging cincang&kacau sebati.
4.Masukkan garam&serbuk lada hitam.
5.Biarkan inti mendidih seketika.Matikan api&sejukkan.
No comments:
Post a Comment