• Ayam
  • Daging
  • Manisan
  • Mee
  • Nasi
  • Seafood
  • Western

Thursday, April 25, 2013

Pai Kentang Bolognese

Bahan2
Kentang Lenyek
Ubi kentang 4 biji(rebus,tos&lenyek)
Susu cair 1/2 cawan
Serbuk lada hitam 1 sudu teh
Marjerin 1 sudu besar

Sos Bolognese
Tomato puri  8 sudu besar
Bawang besar 1 labu(cincang)
Air 1/2 cawan
Tomato 1 biji
Daging cincang
Serbuk lada hitam 1 sudu teh
Keju cheddar

Cara Membuat:
1.Rebus kentang,tos&lenyek.Masukkan bahan2 lain&kacau sebati.
2.Buat sos bolognese,tumis bawang sehingga perang.Masukkan daging cincang&goreng sehingga masak.Masukkan tomato puri,tomato biji,air&serbuk lada hitam.Kacau sehingga masak.
3.Dlm bekas kaserol,masukkan sos bolognese dahulu baru masukkan adunan kentang lenyek.
4.Tabur keju cheddar&bakar dlm mikrowave 6-8minit.




No comments:

Post a Comment