• Ayam
  • Daging
  • Manisan
  • Mee
  • Nasi
  • Seafood
  • Western

Wednesday, March 26, 2014

Lapis Biskut Inti Daging

Bahan2
18 keping biskut Kraker(3lapis)
1 cawan susu cair
6biji telur

Bahan Inti
Daging(cincang)100gm
Ubi kentang(ptg dadu kecik)
Bawang besar 1 labu(cincang dadu)
Sos lada hitam 1/2 botol
Gula&garam secukup rasa
Air secukupnya

Cara Membuat:
1.Penyediaan Inti:Panaskan minyak,tumis bawang besar sehingga naik bau.
2.Masukkan daging&ubi kentang.Kacau sebati.
3.Masukkan air,sos lada hitam&masak sehingga ubi kenatng&daging empuk.
4.Masukkan garam&gula.Angkat&sejukkan.
5.Utk lapisan Kraker:Oleskan bekas kaserol dgn marjerin.Rendamkan biskut kraker  dlm campuran suus selama 1 minit.
6.Susun biskut kraker yg tlh dicelup tadi ke dlm bekas kaserol.Lapiskan dgn inti.
7.Pukul ringan telur&tuangkan separuh dr telur ke atas lapisan daging tadi.Ulangi proses tadi sehingga 3 lapis.
8.Akhir sekali tuangkan baki susu&telur sehingga habis.Bakar selama 40minit sushu 180'c.


No comments:

Post a Comment