Bahan2
Utk tepungnya:
2 cawan tepung gandum
1 cawan susu segar
3 biji telur
6 sudu mentega(cairkan)
4 sudu besar gula
1/4 sudu teh garam
Utk toppingnya:
Ayam(cincang halus)
2 sudu besar serbuk kari daging
1 labu bawang besar(potong dadu)
2 ulas bawang putih)
Air sedikit
Garam&gula secukupnya
(Terpulang pd intinya)
Cara Membuat crepe:
1.Campurkan tepung,gula&garam ke dlm mangkuk.Gaul rata semua bahan&ketepikan.
2.masukkan telur dlm mangkuk&pukul hingga kembang.
3.Kemudian masukkan gula,susu&mentega.Campurkan tepung tadi&kacau adunan sebati.
4.Adunan yg tlh siap tadi blhla dituankan ke dlm kuali yg leper yg sudah dipanaskan dgn marjerin.(lakukan spt membuat kuih ketayap&apam balik nipis)
5.Setelah masak,masukkan inti yg lth dimasak.
Cara Membuat Inti:
1.Panaskan minyak&tumis bawang puith.Bila naik bau,masukkan serbuk kari,sedikit air,ayam cincang,garam serta gula&kacau.
2.Bila ayam empuk,masukkan bawang besar yg tlh dipotong dadu.Kacau sehingga bawang layu&angkat.
No comments:
Post a Comment