1 sudu besar yis kering
1 1/2 cawan air suam
3 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu besar minyak zaitun
Secubit garam
Cara Membuatnya:
1.Satukan yis kering dgn air suam.Biarkan seketika.
2.Tuangkan tepung dlm mangkuk&ramasnya.
3.Yis yg dibiarkan sejuk selama 5 minit dituangkan ke dlm tepung tadi.
4.Tuangkan minyak zaitun.
5.Gaul dgn sebati dgn tangan&uli.
6.Taburkan tepung&uli lagi atas papan canai.
7.Uli&tekan doh sehingga ia tidak melekat pada tangan.
8.Basahkan tangan dgn sedikit minyak zaitun&lumrukan pada bekas plastik.
9.Masukkan doh dlm mangkuk itu.
10.Kelarkan permukaan doh.
11.Tutupkan mangkuk berisi doh dgn kain basah selama 2 jam.
12.Setelah 2 jam,tumbukkan doh agar anginnya keluar.
13.Potong doh menjadi 3 bahagian menggunakan pisau pemotong.
14.Angkat doh&letakkan atas papan canai.Gelek doh.
15.Angkat doh&renggangkan sehingga ia menjadi lebar.
16.Letkakn doh dimangkuk pizza@tudung peiruk.
17.Bakar suhu 260'c selama 25minit.
Bahan Inti Pizza:
Tomato puree
Isi ayam,daging,sosej
Cendawan butang
1 labu bawang besar
lada benggala@capsicum merah&hijau
Keju cheddar diparut
Herba oregano
Cara Membuatnya:
1.Sapukan tomato puree atas pastri.Tabur sedikit keju.
2.Taburkan isi ayam,sosej,lada benggala&bawang besar.
3.Taburkan sedikit keju parut.
4.Bakar pada suhu 180'c selama 15 minit.
No comments:
Post a Comment