• Ayam
  • Daging
  • Manisan
  • Mee
  • Nasi
  • Seafood
  • Western

Tuesday, January 24, 2012

Brownie

Bahan-bahan:
180gm mentega(biar pada suhu bilik)
340gm coklat masakan(cairkan)
1 cawan gula halus
2 biji telur
1 cawan tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla(jika suka)
3/4 cawan walnut(panggang seketika)

Cara Membuatnya:
1.Sediakan bahan2 yg diperlukan.
2.Dlm sebuah mangkuk besar,tuangkan coklat yg tlh dicairkan.
3.Masukkan mentega.
4.Masukkan gula halus.
5.Kacau seketika sehingga sebati(scr manual)
6.Masukkan telur.Kacau lagi.(jgn terlalu lama)
7.Masukkan tepung sedikit demi sedikit.Kacau hingga sebati.
8.Masukkan walnut yg tlh dipatah2kan sedikit.Kacau scr kaup balaik hingga walnut menyeluruh.
9.Tuangkan adunan dlm loyang pembakar yg tlh diletakakn "grease of paper".Bakar selama 45minit suhu 130'c sehingga masak.

No comments:

Post a Comment