• Ayam
  • Daging
  • Manisan
  • Mee
  • Nasi
  • Seafood
  • Western

Friday, November 2, 2012

Lompat Tikam

Bahan2

Bahan A
2 keping manisan(gula melaka)
1/2 cawan air

Bahan B
2 cawan santan
1 sudu besar tepung beras
Secubit garam

Bahan C
3 cawan air
1 cawan beras pulut
Sedikit pewarna merah jambu

Bahan D
2 cawan tepung beras
6 cawan air
Perahan daun pandan secukupnya
Pewarna hijau

Cara Membuat:
1.Masak bahan A hingga menjadi air gula pekat.
2.Masak bahan B atas dapur sehingga pekat.
3.Satukan&tanak bahan C hingga masak.
4.Masak bahan D atas dapur dgn api perlahan hingga pekat&kemudian tuangkan ke dlm loyang atau mangkuk.Apabila sejuk,potong mengikut saiz yg disukai.
5.Sediakan bekas isikan pulut&kepingan tepung beras.curahkan santan&air gula.


No comments:

Post a Comment