• Ayam
  • Daging
  • Manisan
  • Mee
  • Nasi
  • Seafood
  • Western

Friday, November 16, 2012

Souffle Keju&Jagung

Bahan2
2 sudu mkn marjerin
2 sudu mkn tepung gandum
120ml susu segar/sejat
4 sudu besar krim jagung
1 cawan keju yg disagat
4 biji telur(asing putih&kuning)

Cara Membuat:
1.Panaskan ketuhar suhu 200'c,
2.Cairkan marjerin dlm periuk&kacau bersama tepung gandum.
3.Masak dgn api sederhana sehingga berbuih.
4.Masukkan sedikit susu&kacau sehingga mendidih.Masak selama 1 minit.
5.Angkat periuk&campurkan jagung&keju.Kacau rata&biarkan adunan sejuk sebentar.
6.Pukul kuning telur&masukkan dlm adunan keju.
7.Pukul putih telur sehingga berbuih.
8.Masukkan 1 sudu mkn putih telur tadi ke dlm adunan keju&selebihnya di atas adunan.
9.Tuangkan adunan ke dlm mangkuk&masak dlm ketuhar selama 20-30minit atau sehingga kekuningan.





No comments:

Post a Comment