• Ayam
  • Daging
  • Manisan
  • Mee
  • Nasi
  • Seafood
  • Western

Friday, December 6, 2013

Kuih Ketayap

Bahan Kulit
1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 sdt garam
2 biji telur
450-500ml air
1 sdt perisa pandan
Sedikit pewarna hijau
3-4 sdb minyak

Bahan Inti:
1 keping gula melaka/nisan
2 sudu besar gula pasir
50ml air
1/2 biji kelapa parut(putih)

Cara Membuat Kulit:
1.Gaul tepung gandum,garam,telur,perisa pandan&air hingga menjadi bancuhan yg tidak bergentel.
2.Tapiskan jika perlu.Masuk sedikit pewarna hijau.
3.Panaskan minyak ke dlm kuali leper.Bubuh sedikit bancuhan &golekkan kuali agar kuih menjadi dadar nipis.
4.Masak dgn api sederhana kedua2 belah.Letak inti atas kepingan dadar,lipat&gulung kemas2.
5.Utk sediakan inti,jerang gula melaka,gula pasir&air dgn api perlahan hingga gula hancur.
6.Bubuh kelapa parut&kacau sampai kering.Angkat&biarkan sejuk.



No comments:

Post a Comment