• Ayam
  • Daging
  • Manisan
  • Mee
  • Nasi
  • Seafood
  • Western

Thursday, July 12, 2012

Ikan Pandan Berkentang


Bahan2
Bahan tumbuk:
1 sudu kecil lada hitam
3 ulas bawang merah
½ sudu kecil garam

Bahan Perap:
300gm isi ikan tenggiri(ptg dadu)
2 sudu kecil sos ikan(nampla)
½ sudu kecil cuka epal
Sedikit serbuk kunyit&garam
15 helai daun pandan(bersihkan)
Minyak utk menggoreng



Bahan Inti:
2 biji kentang(rebus&lecek)
1 biji kuning telur
1 helai daun kunyit(hiris halus)



Cara Membuat:
  1. Lumurkan ikan dgn serbuk kunyit,garam,sos ikan&cuka dan perap ikan selama ½ jam.Ketepikan.
  2. Dlm bekas lain,sediakan kentang yg tlh dilecek bsama hirisan daun kunyit,garam&lada hitam&masukkan bawang merah&masukkan kuning telur.Gaul hingga sebati.
  3. Lipat daun pandan berbentuk kon.Masukkan sedikit isi kentang kehujung kon pandan&masukkan isi ikan yg tlh diperap.Tutup dgn isi kentang.
  4. Bungkus ikan &goreng ikan pandan hingga masak.





No comments:

Post a Comment