Bahan2
Bahan
tumbuk:
1
sudu kecil lada hitam
3
ulas bawang merah
½
sudu kecil garam
Bahan
Perap:
300gm
isi ikan tenggiri(ptg dadu)
2
sudu kecil sos ikan(nampla)
½
sudu kecil cuka epal
Sedikit
serbuk kunyit&garam
15
helai daun pandan(bersihkan)
Minyak
utk menggoreng
Bahan
Inti:
2
biji kentang(rebus&lecek)
1
biji kuning telur
1
helai daun kunyit(hiris halus)
Cara
Membuat:
- Lumurkan ikan dgn serbuk kunyit,garam,sos ikan&cuka dan perap ikan selama ½ jam.Ketepikan.
- Dlm bekas lain,sediakan kentang yg tlh dilecek bsama hirisan daun kunyit,garam&lada hitam&masukkan bawang merah&masukkan kuning telur.Gaul hingga sebati.
- Lipat daun pandan berbentuk kon.Masukkan sedikit isi kentang kehujung kon pandan&masukkan isi ikan yg tlh diperap.Tutup dgn isi kentang.
- Bungkus ikan &goreng ikan pandan hingga masak.
No comments:
Post a Comment