• Ayam
  • Daging
  • Manisan
  • Mee
  • Nasi
  • Seafood
  • Western

Thursday, July 12, 2012

Kek Coklat Mint


Bahan2

200gm tepung kek naik sendiri
230gm mentega
220gm gula kastor
4 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
50gm susu pekat

Bahan A

1 sudu makan penuh serbuk koko Van Houtan
2 sudu makan pes coklat Emulco

Bahan B

½ sudu the pewarna hijau
Setitik esen peppermint

Cara Membuat:

  1. Kacau tepung bersama mentega sehingga rata.Ketepikan.
  2. Dlm bekas berasingan,pukul telur bersama gula hingga kembang.
  3. Kemudian tuangkan ke dlm adunan tepung &kacau sebati.
  4. Masukkan susu pekat&gaulkan rata.
  5. Bahagikan kpd 2 adunan, 1 adunan dicampurkan dgn bahan A dan 1 lg adunan lagi dicampurkan dgn bahan B.
  6. Lapikkan kertas minyak pd Loyang pembakar&tuangkan lapisan hijau&lapisan coklat.
  7. Bakar pada suhu 180’c sehingga masak.





No comments:

Post a Comment