• Ayam
  • Daging
  • Manisan
  • Mee
  • Nasi
  • Seafood
  • Western

Friday, September 28, 2012

Talam Jagung

Bahan2
Lapisan Bawah
1 cawan krim jagung
1 cawan tepung beras
3 sudu besar tepung kastard
3 cawan santan cair
1/2 cawan gula pasir

Bahan2
Lapisan Atas
1 cawan tepung beras
3 cawan santan pekat
1 sudu teh garam
Pewarna hijau

Cara Membuat:
1.Gaul bahan2 lapisan bawah&kacau dlm kuali panas sehingga pekat.
2.Masuk dlm loyang&lengser dgn minyak masak&kukus 30minit.
3.Campur bahan2 lapisan atas&tuang atas lapisan bawah yg tlh siap dikukus tadi.Cakar bahan2 lapisan bawah supaya melekat dgn bahan2 lapisan atas.
4.Kukus 20 minit lagi.Tunggu sejuk baru dipotong.






No comments:

Post a Comment