• Ayam
  • Daging
  • Manisan
  • Mee
  • Nasi
  • Seafood
  • Western

Friday, September 28, 2012

Kek Keju Coklat Chips

Bahan2
Lapisan Bawah
200gm emping jagung
100gm mentega
2 sudu besar serbuk koko

Lapisan Atas
150gm keju krim
1/2 cawan gula
3 biji telur
1/ 1/2 sudu kecil esen vanilla
2 sudu besar serbuk koko
1 cawan yogurt bebas lemak

Cara Membuat:
1.Utk membuat lapisan bawah,kisar emping jagung ttp jgn trlalu halus kemudian satukan dgn mentega&serbuk koko&gaul hingga sebati.Masukkan ke dlm acuan spring form&tekan hingga rata&padat.Sejukkan dlm peti ais selama 15 minit&keluarkan.
2.Utk lapisan atas,pukul keju dgn gula sehingga kembang.Masukkan telur satu persatu diikuti dgn esen vanilla,serbuk koko&yogurt.Kacau hingga sebati.Pastikan telur dlm suhu bilik untuk nampak menarik.
3.Tuangkan adunan ke dlm acuan yg berisi emping jagung tadi&bakar selama 20minit menggunakan ketuhar convection pd sushu 150'c.
4.Bila kek sudah masak,jgn terus dikeluarkan drp ketuhar sebaliknya dibiarkan sejuk dgn merenggangkan sedikit pintu ketuhar bg mengelakkan kek mendap.



No comments:

Post a Comment