Bahan2
150gm tepung pulut
1 sudu makan tepung beras
180ml air
240ml santan pekat
480ml santan cair
1 ulas bawang merah(hiris)
2cm halia(hiris)
1 sudu teh biji halba
90gm gula pasir
2 helai daun pandan
1/4 sudu teh garam
Sedikit pewarna hijau
Cara Membuat:
1.Adunkan tepung pulut&tepung beras bersama air sehingga menjadi doh.
2.Bahagikan doh kpd 2 bahagian&ambil satu bahagian&warnakan dgn sedikit pewarna hijau.
3.Bentuk menjadi bentuk bujur kecil seakan biji nangka.Ulang proses hingga kedua-dua doh tepung pulut habis.
4.Rebus dlm periuk sehingga masak.Angkat&ketepikan.
5.Dlm periuk berlainan,masak santan,halia,bawang merah,gula&garam secukup rasa.Kacau sebentar.
6.Masukkan biji nangka yg tlh direbus tadi ke dlm periuk&gaul rata.
7.Setelah mendidih,tutup api&hidangkan.
No comments:
Post a Comment