• Ayam
  • Daging
  • Manisan
  • Mee
  • Nasi
  • Seafood
  • Western

Thursday, October 11, 2012

Solok Lada

Bahan2
10 tangkai cili merah/hijau
5 ekor ikan kembung(dibersihkan&rebus)
1 biji kelapa parut(ambil bhgian putih shj)
1cm halia
10 ulas bawang merah
1 cawan santan pekat
Garam secukup rasa

Cara Membuat:
1.Ambil isi ikan&tumbuk hingga halus.
2.Kelapa,bawang merah&halia ditumbuk halus kemudian dicampur dgn isi ikan.
3.Masukkan garam lalu digaul hingga sebati.
4.Cili dibelah tetapi tidak putus&dibuang bijinya.
5.Masukkan campuran isi ikan ke dlm cili kemudian kukus separuh masak.
6.Siramkan santan pekat ke atas isi ikanlalu dikukus sehingga masak.Angkat&hidangkan.




No comments:

Post a Comment