• Ayam
  • Daging
  • Manisan
  • Mee
  • Nasi
  • Seafood
  • Western

Thursday, October 11, 2012

Kuih Paung

Bahan2
4 cawan tepung pulut
4 cawan kelapa parut
1 1/2 cawan air
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa(jika suka)
Minyak secukupnya utk menggoreng

Bahan Inti:
4 ekor ikan kembung
1/2 cawan santan
2 ulas bawang merah
1 cm halia
1 sudu kecil halba
Garam secukup rasa

Cara Membuat Kulit:
1.Gaul tepung pulut dgn kelapa parut&garam kemudian tuangkan air sedikit demi sedikit sambil diuli hingga menjadi doh yg lembut.
2.Ambil sedikit inti,isikan inti&bulatkan kemudian goreng terendam dlm minyak yg panas hingga kekuningan.

Cara Membuat Inti:
1.Sediakan kuali,satukan ikan yg tlh dikisar halus dicampur dgn santan&sedikit garam.Masak hingga kering sambil dikacau.
2.Tambahkan bawang merah&halia yg tlh dimayang halus serta halba&kacau lg sehingga kering.


No comments:

Post a Comment