Bahan2
Aiskrim coklat
1 tin susu pekat manis
2 tin air
1 sudu besar ovallete
1 sudu besar tepung jagung
Serbuk koko 4 sudu besar
1 sudu teh esen vanilla
Cara Membuat:
1.Masukkan susu pekat bersama air ke dlm periuk.Kacau sebati.
2.Masukkan tepung jagung yg dibancuh dgn sedikit air&tuang ke dlm periuk tadi.Kacau sebati.Tutup api&biarkan sejuk seketika.
3.Tuang adunan susu ke dlm blender&blend bersama esen vanilla,ovallete&serbuk koko.
4.Blend sehingga kembang&tuang ke dlm bekas&simpan dlm peti sejuk beku selama 4 jam.
5.Ambik adunan tadi&blend lagi&simpan dlm peti sejuk semalaman.
Sos Coklat
1 tin susu pekat manis
1/2 cawan serbuk koko
2 sdb mentega
Cara Membuat:
1.Tuang susu pekat manis&serbuk koko ke dlm periuk&kacau sebati dlm api sederhana.
2.Masukkan mentega&kacau sebati.
No comments:
Post a Comment