• Ayam
  • Daging
  • Manisan
  • Mee
  • Nasi
  • Seafood
  • Western

Wednesday, February 1, 2012

Bistik Tulang Berempah

Bahan-bahan
1 kg tulang rusuk(rebus sampai empuk)
1 tin tomato puri
1 peket rempah kari daging yg kecik
Daun parsli,daun kari,batang saderi
2 sudu besar cili kisar
1 tin kacang panggang
1/2 tin kacang pis hijau
1 labu bawang besar(cincang halus)
2 ulas bawang putih
Sedikit halia
1 sudu kecil serbuk kunyit
Garam&gula secukup rasa

Cara Membuat:
1.Rebus tulang sampai empuk.Masuk bahan tumis spt bawang putih,bawang besar&halia
2.Masuk cili kisar,serbuk kari,serbuk kunyit.Tumis hingga pecah minyak.Masuk garam,gula serta air rebusan tulang.Biarkan mendidih.
3.Masuk tomato puri bersama batang saderi,daging bersama kacang pis hijau,kacang panggang,daun parsli yg dimayang halus.
4.Biarkan mendidih&kuah pekat.Masakan ini boleh dicicah dgn roti.

No comments:

Post a Comment