Bahan2
Bahan Inti:
40g gula melaka(dihancurkan)
2 sudu besar gula pasir
50ml air
1/2 biji kelapa parut(putih)
Bahan Kulit:
1o helai daun pandan
100ml air
250g tepung gandum
1/2 sudu teh garam
2 biji telur
450-500ml air
Sedikit pewarna hijau
3-4 sudu besar minyak
Cara Membuat Inti:
1.Jerang gula melaka,gula pasir dan air dgn api perlahan sehingga gula hancur.
2.Bubuh kelapa parut&kacau sampai agak kering.Angkat&biarkan sejuk.
Cara Membuat Kulit:
1.Gaul air pandan,tepung gandum,garam,telur&air hingga menjadi bancuhan yg tidak bergentel.
2.Tapiskan jika perlu.Masukkan pewarna hijau.
3.Panaskan minyak dlm kuali leper.Bubuh sedikit bancuhan&golekkan kuali agar menjadi dadar yg nipis.
4.Masak dgn api sederhana di kedua-dua belahnya.Letak inti ats kepingan dadar.Lipat kemudian gulung.
No comments:
Post a Comment