• Ayam
  • Daging
  • Manisan
  • Mee
  • Nasi
  • Seafood
  • Western

Thursday, April 26, 2012

Choux Goreng

Bahan2
1 cawan air
100gm mentega
2 cawan tepung gandum
1/2 sudu kecil garam
2 biji telur
175ml minyak masak utk menggoreng
1 sudu kecil gula kastor
140gm parutan keju cheddar(jika suka)

Cara Membuat:
1.Tuangkan air dlm periuk&masukkan mentega.
2.Biarkan sehingga air mendidih&mentega menjadi cair.
3.Masukkan tepung sedikit &kacau rata mengguna serbuk kayu.
4.Kacau scr perlahan2&sekata utk elakkan ketul2&adunan tidak melekat di periuk.
5.Tutup api&biarkan adunan sejuk seketika sblm dimasuk telur krn jika adunan masak,telur akan masak&tidak mengembang.
6.Masukkan keju cheddar&sebatikan.Kemudian bulat2kan.
7.Goreng sehingga menjadi kuning keemasan.
8.Sadurkan dgn gula kastor.



No comments:

Post a Comment