• Ayam
  • Daging
  • Manisan
  • Mee
  • Nasi
  • Seafood
  • Western

Thursday, April 26, 2012

Milo Mousse

Bahan2
3/4 cawan serbuk milo
4 sudu besar air panas
2 biji telur(diasingkan)
2 sudu besar gula atau secukup rasa
11/2 cawan susu sejat
2 sudu kecil serbuk agar2(tanpa perisa)
dilarutkan dlm 1/2 cawan air panas
Jejari coklat

Cara Membuat:
1.Larutkan serbuk milo dlm air panas,kemudian masukkan kuning telur dan gula.Pukul hingga campuran sebati.
2.Panaskan susu sejat sehingga kelihatan buih di sekelilingnya
3.Masukkan sambil kacau campuran sedikit demi sedikit&masak sehingga campuran menyaluti sudu
4.Masukkan agar2,kemudian biarkan ia sejuk.
5.Sejukkan campuran dlm peti ais sehingga separa keras&kelikatannya spt putih telur yg tidak dipukul.
6.Pukul putih telur sehingga kembang&kaup balikkan ke dlm campuran.
7.Masukkan campuran ke dlm bekas desert berasingan&sejukkan hingga keras.
8.hiasai dgn jejari coklat.


No comments:

Post a Comment