• Ayam
  • Daging
  • Manisan
  • Mee
  • Nasi
  • Seafood
  • Western

Tuesday, April 10, 2012

Puteri Mandi

Bahan2                                
500gm tepung pulut
Air secukupny
Secubit garam
Sedikit pewarna hijau,merah

Bahan Kuah
1/2 biji kelapa parut
500gm gula
250ml air secukupnya
1 helai daun pandan
Sedikit garam

Cara Membuat:
1.Campurkan tepung pulut bsama sedikit garam.Bancuh dgn air sedikit2 sehingga menjadi doh yg sebati.
2.Bahagikan kpd 3 bahagian.Setiap bahagian warnakan dgn warna merah,hiajau&warna asal putih.
3.Ambil 1 sudu doh&bulatkan&tekan sedikit tengahnya.Ulangi sampais emua doh habis dibentuk.
4.Didihkan air&masukkan doh tadi.Masak sehingga doh timbul di permukaan.
5.Angkat&sejukkan dlm air sejuk.
6.Utk membuat kuah,masakkan air,daun pandan&gula hingga gula hancur sepenuhnya.
7.Masukkan kelapa parut&kacau sehingga kuah pekat.Masukkan doh yg tlh sejuk ke dlmnya&gaul rata.

No comments:

Post a Comment