• Ayam
  • Daging
  • Manisan
  • Mee
  • Nasi
  • Seafood
  • Western

Monday, April 4, 2011

Chao Tom

Bahan-bahan:
1 kg udang - dibuang kulit
1 biji putih telur
10 gm serbuk lada hitam
20 gm gula
1- gm garam
30 gm bawang putih
36 batang tebu - dipotong kemas sepanjang 8 cm

Cara Menyediakan:
1. Keringkan udang menggunakan kain kering yang bersih. Perap udang bersama serbuk lada hitam, garam, gula dan putih telur selama 30 minit.
2. Kisar udang sehingga halus, masukkan bawang putih dan kisar lagi hingga sebati.
3. Masukkan adunan ke dalam peti sejuk dan biarkan selama 30 minit.
4. Ambil segenggam adunan udang dan kepalkan pada batang tebu.
5. Kukus selama 7 minit, kemudian panggang sehingga masak.
6. Setelah masak, hidangkan bersama sos daun bawang yang ditabur kacang tanah panggang yang telah ditumbuk kasar. Lebih enak jika dinikmati dengan sos manis ikan dan salad segar berempah.

Sos Manis Ikan
Bahan-bahan:
100 ml sos ikan Vietnam atau sos ikan Thai
5 ulas bawang putih - dicincang
3 tangkai cili segar - dibuang biji dan dicincang
1 biji limau - ambil jusnya
2 sudu besar sirap gula

Cara Menyediakan:
1. Campurkan semua bahan dan hidangkan.

Sos Daun Bawang
Bahan-bahan:
100 ml minyak
100 ml daun bawang - dicincang

Cara Menyediakan:
1. Panaskan minyak dan masukkan daun bawang.
2. Kacau selama satu atau dua minit, kemudian angkat dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment