• Ayam
  • Daging
  • Manisan
  • Mee
  • Nasi
  • Seafood
  • Western

Thursday, April 21, 2011

Kuih Cara Berlauk

Bahan-bahan:
1) tepung gandum (lbh krg scwn)
2) air masak
3) telur
4) sedikit garam
5) sedikit pewarna kuning @ serbuk kunyit
cara - msukn semua bhn , pastikn air dgn tepung letak skit2 spy xbketul pastu blenderkn.- ketpikan

Bahan inti:
1) daging cincang
2) serbuk kari adabi 1 pek - bancuh dgn air(spy xhangit)
3) daun kari
4) 1 labu bwg bsar - ptong dadu
5) daun sup
6) bwg merah 5 ulas - mayang
7) bwg putih 3 ulas - tumbuk
8)8) air asam jawa
9) sedkit air
10) cili merah potong serong

Cara buat inti
- tumis bwg putih, bwg merah, daun kari hingga layu + serbuk kari- tumis smpi pecah minyak + daging ttup periuk..tggu kejap smpi kluar air daging.
tambah air asam jawa + garam + air....kacau sampi empuk dan inti agak kering.

leserkn dulang cara dgn minyak msk guna berus @ daun pandan(wangi klu guna daun pandan)
mskn tepung td separuh acuan dulang-tutup dulang acuan...nmpk dh mcm dh kering ( jgn msk sgt cz nk tambah inti plok)
msuk inti daging daun sup+ 1 cili serong td-ttup dulang ttgu sampi msk

No comments:

Post a Comment