• Ayam
  • Daging
  • Manisan
  • Mee
  • Nasi
  • Seafood
  • Western

Thursday, April 21, 2011

Lempeng Daging

Bahan-bahan:

Bahan lempeng:
1 cawan tepung gandum
1 biji telur
Sedikit garam
Air secukupnya utk adunan tepung
Sedikit mentega@minyak utk menggoreng lempeng

Cara Membuat:
1)Ambil mangkuk dan masukkan tepung gandum,telur&garam.
2)Masukkan air&kacau sehingga menjadi sedikit cair untuk adunan lempeng.
3)Panaskan kuali&sapukan mentega utk mengelakkan lempeng melekat ats kuali.

Bahan inti:
Sedikit daging(cincang halus)
Rempah kurma(2 sudu besar)
Bawang merah,bawang putih( tumbuk 3 ulas)
Halia(tumbuk)
Bawang besar(1labupotong halus)
Ubi kentang(potong kecik2)
Garam(1 sudu teh)
Gula(1 sudu besar)
Sedikit air dan minyak menumis

Cara Membuat:
1)Gaulkan bahan tumbuk bersama daging dan rempah kurma.
2)Masukkan daging yg tlh digaul dgn rempah kurma ke dlm kuali yg dipanaskan dgn minyak.
3)Apabila air daging keluar,masukkan ubi kentang dan sedikit air sehingga empuk.
4)Setelah daging&ubi kentang empuk,masukkan bawang besar yg tlh dipotong halus.
5)Setelah inti daging siap,boleh diisi ke dlm lempeng yg tlh digoreng.






No comments:

Post a Comment