• Ayam
  • Daging
  • Manisan
  • Mee
  • Nasi
  • Seafood
  • Western

Saturday, April 16, 2011

Steamboat 1

Bahan-bahan ( 1 famili )

  • SUP A :- (yang mudah)
  • 1/2 kilo tulang ikan atau tulang ayam
  • 2 ltr air
  • 1 kiub pati ikan bilis atau 1 genggam ikan bilis dikisar
  • 3 sk pes bawang putih
  • 2 sk pes halia
  • garam dan gula secukup rasa
  • SUP B :- (Korean Style)
  • 200 g kacang soya
  • 1/2 kilo kepak ayam atau tulang ayam
  • 5 ulas bawang putih - diketuk
  • 1/2 jari halis - diketuk
  • 2 kiub pati ayam
  • secukup air untuk merebus
  • agar- agar laut (seaweed) secukupnya
  • garam,gula secukup rasa
  • BAHAN SOS :-
  • 3 sb cili kisar
  • 3 ulas bawang putih kisar
  • 6 sb sos tomato
  • 3 sb sos cili
  • 5 sb gula perang (boleh dilebihkan atau dikurangkan ikut selera)
  • secubit garam
  • 2 sb cuka atau 1/2 cawan jus limau kasturi
  • 1 cawan air

Cara-cara

  1. Untuk cara2 SUP A :-
  2. Rebus tulang2 ikan atau ayam dengan air,dijadikan stok.Setelah mendidih,tapis dan buang semua tulang2.Jerang semula stoknya dan masukkan kesemua bahan2 yang lain dan rebus dengan api sederhana.Tambah air jika kurang dan perasakan lagi dengan garam dan gula secukupnya.
  3. SUP A ini akan bertambah sedap setelah dicelur atau dimasukkan bahan2 seperti udang,sotong,bebola ikan dll...
  4. Untuk cara2 SUP B(Korean Style) :-
  5. Semua bahan2 kecuali agar2 laut/seaweed direbus dengan secukup air hingga kacang soya kembang,tambah air lagi jika perlu dan masak hingga mendidih.Matikan api dan tapis untuk dijadikan sup.Jerang semula sup dan masukkan agar2 laut/seaweed dan bolehlah dicelur dgn bahan2 steamboat yg telah disediakan.
  6. CARA2 membuat SOS :-
  7. Satukan semua bahan2 sos ke dalam periuk dan masak dengan api sederhana sehingga pekat.

No comments:

Post a Comment