- Ayam
- Daging
- Manisan
- Mee
- Nasi
- Seafood
- Western
Steamboat Istimewa
Bahan-bahan ( 4 - 5 org )
- A. BAHAN2 UNTUK SUP :
- Air - 4 liter
- Tulang / kerangka ayam
- Garam secukup rasa
- B. BAHAN2 UNTUK SOS PENCICAH :
- 6 biji cili merah - dimesin
- 1 ulas bawang putih - ditumbuk
- 1 sudu minyak bijan
- 3 sudu besar sos ikan
- cuka makan
- air
- gula
- C. BAHAN2 UNTUK ISI :
- Bebola ikan/ayam/sotong/ketam/hotdog
- udang/ayam/sotong/cuttlefish
- kobis cina/cendawan tiram/pak choy
- telur ayam
Cara-cara
- Rebus bahan2 A selama 11/2 jam. Masukkan garam. Apabila sudah, asingkan tulang/kerangka ayam
- Masak bahan2 B didalam periuk sehingga pekat. Boleh ditabur kacang tumbuk jika suka
- Didalam bekas steamboat, masukkan air rebusan tulang/kerangka ayam. Pecahkan telur ayam & masukkan bahan2 C
- Biarkan selama 10 minit. Kemudian bolehlan dimakan dengan sos pencicah
No comments:
Post a Comment