• Ayam
  • Daging
  • Manisan
  • Mee
  • Nasi
  • Seafood
  • Western

Saturday, April 16, 2011

Steamboat Istimewa

Bahan-bahan ( 4 - 5 org )

  • A. BAHAN2 UNTUK SUP :
  • Air - 4 liter
  • Tulang / kerangka ayam
  • Garam secukup rasa
  • B. BAHAN2 UNTUK SOS PENCICAH :
  • 6 biji cili merah - dimesin
  • 1 ulas bawang putih - ditumbuk
  • 1 sudu minyak bijan
  • 3 sudu besar sos ikan
  • cuka makan
  • air
  • gula
  • C. BAHAN2 UNTUK ISI :
  • Bebola ikan/ayam/sotong/ketam/hotdog
  • udang/ayam/sotong/cuttlefish
  • kobis cina/cendawan tiram/pak choy
  • telur ayam

Cara-cara

  1. Rebus bahan2 A selama 11/2 jam. Masukkan garam. Apabila sudah, asingkan tulang/kerangka ayam
  2. Masak bahan2 B didalam periuk sehingga pekat. Boleh ditabur kacang tumbuk jika suka
  3. Didalam bekas steamboat, masukkan air rebusan tulang/kerangka ayam. Pecahkan telur ayam & masukkan bahan2 C
  4. Biarkan selama 10 minit. Kemudian bolehlan dimakan dengan sos pencicah

No comments:

Post a Comment