Bahan-bahan ( 4-5 orang makan )
- 1 kg ikan tongkol
- 2-3 ekor ikan kering
- 2-3 ulas asam keping
- 4 ulas bawang merah
- 2-3 ulas bawang putih
- 4-5 biji cili padi
- 3 cm lengkuas
- 2 sudu kecil serbuk kunyit
- 3 sudu makan cili giling
- 1 biji kelapa
- 1 batang timun
- 1 biji cili merah
- 1 biji cili hijau
- garam secukup rasa
Cara-cara
- ikan tongkol dipotong kepada ketulan-ketulan sederhana besar...untuk menghilangkan hanyir,ikan tongkol direbus bersama asam keping...ketepikan ikan tongkol rebus ini...
- kisarkan bawang merah, bawang putih, lengkuas, cili padi, serbuk kunyit dan sedikit kelapa parut...timun dibelah dua dan dipotong kepada ketulan-ketulan sederhana besar...sediakan santan daripada sebiji kelapa...
- masukkan bahan-bahan yang telah dikisar ke dalam periuk...kemudian, masukkan santan dan cili giling...panaskan periuk menggunakan api sederhana...masukkan timun...
- kemudian, masukkan ikan tongkol rebus tadi bersama ikan kering...masukkan pula cili merah dan cili hijau...
- kacau perlahan-lahan...jangan biar pecah minyak...biarkan sampai mendidih...bubuhkan garam secukup rasa...sedia untuk dihidangkan :P
- untuk sambal nasi berlauk yang ringkas: kisar kasar 3-4 biji cili merah bersama sedikit cili jeruk dan secubit garam...
No comments:
Post a Comment