2 biji pisang masak (kalau nak lebih boleh lebihkan)
3 sudu gula
5 sudu air
lupa nak add kat bhn2 utk lempeng la.....kena add secubit kapur mkn. & jgk minyak utk mengoreng lempeng
Cara-cara
masukkan semua bahan utk lempeng ke dlm mangkuk & kacau hingga sebati. adunan lempeng ni cair je. air tu kena tmbh sikit2 smpai la adunan tu sebati ( xbeketul2)
panaskan kuali dan masak lempeng : ambil sesenduk adunan dan tuang ke dlm kuali, buat pusingan dgn senduk supaya lempeng tu lebar, biar sekejap kemuan terbalikkan dan tunggu masak
utk sos pisang karamel: panaskan kkuali, masukkan gula n air ke dlm n biarkan mencair n menjadi karamel (perang) dlm masa 3 @ 4 minit atas api yg paling kecik
potong pisang membulat , kemudian masukkan ke dalam karamel, jika terlampau pekat boleh tmbh air lg, biarkan seketika, kemudian curahkan atas lempeng yg di buat td
No comments:
Post a Comment