• Ayam
  • Daging
  • Manisan
  • Mee
  • Nasi
  • Seafood
  • Western

Monday, April 18, 2011

Penkek@lempeng Bersos Pisang Karamel

Bahan-bahan ( 3 biji ( mkn sorang) )

  • Bahan utk lempeng @ pankek
  • 3 sudu penuh Tepung Gandum
  • Susu segar @ air (secukupnya)
  • Secubit garam,
  • gula secukupnya (dlm 1 1/2 sudu)
  • Bahan utk sos pisang karamel
  • 2 biji pisang masak (kalau nak lebih boleh lebihkan)
  • 3 sudu gula
  • 5 sudu air
  • lupa nak add kat bhn2 utk lempeng la.....kena add secubit kapur mkn. & jgk minyak utk mengoreng lempeng

Cara-cara

  1. masukkan semua bahan utk lempeng ke dlm mangkuk & kacau hingga sebati. adunan lempeng ni cair je. air tu kena tmbh sikit2 smpai la adunan tu sebati ( xbeketul2)
  2. panaskan kuali dan masak lempeng : ambil sesenduk adunan dan tuang ke dlm kuali, buat pusingan dgn senduk supaya lempeng tu lebar, biar sekejap kemuan terbalikkan dan tunggu masak
  3. utk sos pisang karamel: panaskan kkuali, masukkan gula n air ke dlm n biarkan mencair n menjadi karamel (perang) dlm masa 3 @ 4 minit atas api yg paling kecik
  4. potong pisang membulat , kemudian masukkan ke dalam karamel, jika terlampau pekat boleh tmbh air lg, biarkan seketika, kemudian curahkan atas lempeng yg di buat td

No comments:

Post a Comment