• Ayam
  • Daging
  • Manisan
  • Mee
  • Nasi
  • Seafood
  • Western

Tuesday, March 29, 2011

Asam Pedas Kari Ikan Plotan

BAHAN-BAHAN: 
4 keping ikan plotan
1/2 cawan cili kering (kisar)
2 sudu besar bawang besar (kisar)
1 sudu besar bawang putih (kisar)
2 sudu besar serbuk kari ikan
2 cawan air asam jawa
Sedikit belacan
Daun kesum, bunga kantan, daun limau purut
15 tangkai kacang  bendi
4 tangkai cili merah 

CARA MENYEDIAKAN:
1. Panaskan minyak, masukkan cili kering kisar, bawang besar, bawang putih, belacan dan serbuk kari ikan.
2. Tumis semua bahan tadi sehingga naik bau dan pecah minyak kemudian barulah dimasukkan  air asam jawa, ikan plotan, garam dan  gula.
3. Setelah mendidih, masukkan bendi dan cili merah. Biarkan mereneh dan kacang bendi masak.

No comments:

Post a Comment