• Ayam
  • Daging
  • Manisan
  • Mee
  • Nasi
  • Seafood
  • Western

Sunday, March 13, 2011

Daging Merah Ala Thai

BAHAN A
1 biji bawang merah besar
3 ulas bawang putih
1 tangkai cili hijau
1 tangkai cili merah
1 cm halia

Bahan A dihiris untuk bahan tumis.

2 helai daun limau purut (wangi)
Perisa :
Dua sudu besar sos tomato
Empat sudu besar kicap manis
Dua sudu besar pewarna merah (cecair)
Garam sesedap rasa. 


BAHAN B
200 gram daging lembu. Potong menjadi empat ketul. Rebus dalam air sehingga mendidih selama sejam. Angkat dan hiris nipis. Goreng sekejap dalam minyak supaya berkilat dan cantik.



Tumis bahan A dan daun limau purut hingga wangi dan layu. Masukkan daging dan dua senduk air rebusandaging. Tambah sos tomato, kicap manis dan pewarna merah. Masak dengan api perlahan hingga pekat.Tambah garam 1 sudud kecil. Perisakan sesedap rasa.

No comments:

Post a Comment