1 biji bawang merah besar
3 ulas bawang putih
1 tangkai cili hijau
1 tangkai cili merah
1 cm halia
Bahan A dihiris untuk bahan tumis.
2 helai daun limau purut (wangi) Perisa :
Dua sudu besar sos tomato
Empat sudu besar kicap manis
Dua sudu besar pewarna merah (cecair)
Garam sesedap rasa.
BAHAN B
200 gram daging lembu. Potong menjadi empat ketul. Rebus dalam air sehingga mendidih selama sejam. Angkat dan hiris nipis. Goreng sekejap dalam minyak supaya berkilat dan cantik.
Tumis bahan A dan daun limau purut hingga wangi dan layu. Masukkan daging dan dua senduk air rebusandaging. Tambah sos tomato, kicap manis dan pewarna merah. Masak dengan api perlahan hingga pekat.Tambah garam 1 sudud kecil. Perisakan sesedap rasa. | |
No comments:
Post a Comment