• Ayam
  • Daging
  • Manisan
  • Mee
  • Nasi
  • Seafood
  • Western

Tuesday, March 22, 2011

Ikan Cencaru Masak Pedas

Bahan-bahan

  • ikan cencaru yang dah dibersihkan dan dilumur kunyit
  • cili boh (kena agak2 bergantung kepada berapa banyak ikan)
  • bawang merah (ditumbuk dan dihiris sedikit tebal)
  • sedikit sos cili dan sos tomato
  • hirisan tomato
  • seleri
  • sedikit air
  • garam dan gula

Cara-cara

  1. goreng ikan hingga masak.angkat dan dibiarkan sebentar
  2. kemudian, tumiskan bawang merah yang ditumbuk hingga naik bau
  3. kemudian masukkan cili boh dan masak hingga pecah minyak dengan api sederhana.
  4. apabila sudah pecah minyak, masukkan air,sedikit sos cili dan sos tomato. biarkan mendidih seketika.
  5. apabila sudah mendidih,kecilkan sedikit api.masukkan garam dan gula secukup rasa. kemudian masukkan ikan, hirisan tomato, seleri dan hirisan bawang tadi. masak sehingga mendidih dan kemudian boleh ditutup apinya dan dihidangkan. 
  6.  
     

    No comments:

    Post a Comment