• Ayam
  • Daging
  • Manisan
  • Mee
  • Nasi
  • Seafood
  • Western

Monday, March 14, 2011

Sup Campur

Bahan-bahan ( 5 orang )
100 gram daging*
100 gram ekor*
100 gram tulang*
(*direbus terlebih dahulu)
1 liter air rebusan daging
10 gram halia (ambik yg muda)**
5 gram cabai burung**
5 gram bawang merah**
5 gram bawang putih**
(**dikisar)
20 gram serbuk jintan manis
20 gram serbuk ketumbar
5 gram kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang
Garam secukup rasa
Cara-cara
Tumis bahan2 yang telah dikisar sehingga sedap baunye.
Masukkan plak bahan2 rempah dan tumis hingga naik minyak.
Masukkan air rebusan, daging, ekor, tulang dan didihkan. Masukkan garam secukup rasa.


No comments:

Post a Comment