• Ayam
  • Daging
  • Manisan
  • Mee
  • Nasi
  • Seafood
  • Western

Thursday, March 24, 2011

Yong Tauhu Tom Yam

Bahan A :
-Serai dititik
-Sedikit isi ayam
-Air rebusan ayam
Bahan B :
-1/2 biji tomato dipotong baji
-1 sudu pes tomyam
-1/2 biji bawang besar dipotong baji
-1/3 batang lobak merah dipotong baji
-1/3 batang saderi
Bahan Stimbot :
-2 chikuwa
-4 bebola ikan
-1 kek ikan
-2 tauhu
-2 jejari ketam
-2 bebola sotong
Sayuran: kubis,cendawan,sawi pendek
Makanan Laut: 2 ekor udang,1/2 ekor sotong kembang
Bahan C :
-2 helai daun limau purut
-1/2 biji jus limau nipis
-cili padi
-garam secukup rasa
-daun ketumbar sbg hiasan
Cara Membuatnya:
Bahan A direbus sehingga naik bau serai ditambah bahan B,apabila sudah cukup masak,ditambah daun limau purut,air limau nipis,cilipadi dan garam secukupnya.Hiaskan dgn daun ketumbar yg dikoyak kasar di atasny

No comments:

Post a Comment