• Ayam
  • Daging
  • Manisan
  • Mee
  • Nasi
  • Seafood
  • Western

Saturday, March 19, 2011

Sup Khazanah Laut Air Asam

BAHAN-BAHAN:
80 gm isi ikan
7 ekor udang
2 ekor sotong
9 ekor kupang
300 gm isi ketam
5 tangkai cili api (hiris)
2 labu bawang besar (hiris)
3 ulas bawang putih (hiris)
2 cm halia muda (ketuk)
3 batang serai (ketuk)
4 cm lengkuas (ketuk)
5 keping asam gelugur
2 biji tomato (belah 4)
5 cawan air
Garam
2/5 cawan minyak masak

CARA MENYEDIAKAN:
1. Tumis bawang besar, bawang putih ­hin­g­g­­­­a naik bau kemudian masukkan halia, serai, lengkuas dan asam gelugur.
2. Kemudian masukkan air, tomato, cili padi dan garam secukupnya.
3. Apabila air mendidih, masukkan bahan-bahan lain.

No comments:

Post a Comment