• Ayam
  • Daging
  • Manisan
  • Mee
  • Nasi
  • Seafood
  • Western

Monday, March 14, 2011

Udang Mentega

Bahan- Bahan
1 kg udang besar (belah belakang tanpa putus)
1 sudu teh garam
1 kg minyak
250 gram mentega tawar
6 tangkai daun kari
5 ulas bawang putih (dicincang)
6 tangkai cili api (dicincang)
8 biji kuning telur
250 ml susu cair penuh krim
1/2 sudu teh serbuk perasa ayam
1 sudu besar gula
Cara membuat
1) Goreng udang yang telah dibersihkan dengan garam sehingga masak dan tos..ketepikan
2) Pukul kuning telur dan susu bersama serbuk pati ayam sehingga kembang.
3) Panaskan kuali masukkan mentega dan biarkan cair perlahan-lahan .
4) Tumis bawang putih sehingga kuning dan masukkan cili api, kacau sebentar.
5) Masukkan bancuhan telur dan kacau sehingga mula pekat ,masukkan daun kari, sos ikan , udang goreng ,gula,garam, dan serbuk perasa.
6) Kacau sehingga bersarang dan garing.
7) Tuang ke dalam tapis dan biarkan mentega sejat.
8) sedia dihidangkan.........

No comments:

Post a Comment