- Ayam
- Daging
- Manisan
- Mee
- Nasi
- Seafood
- Western
Daging Cincang 3 Rasa
Bahan-bahan ( 5 - 6 org mkn )
- 500gm daging cincang - dgaul dgn 1 sudu teh srbuk kunyit
- 1 @ 2 labu bawang besar - dhiris bulat (sedikit tebal)
- 4 ulas bawang putih
- 2 inci halia
- *bawang putih & halia dtumbuk
- 1 paket kecil rempah kari daging
- 1 batang kulit kayu manis
- 2 - 3 sudu besar kicap manis
- 3/4 cawan sos tomato
- 1 sudu besar serbuk lada hitam
- 1 batang karot
- 2 biji kentang
- * kentang & karot ddadu
- garam cukup rasa
Cara-cara
- Panaskn 1 senduk minyak
- Tumiskn bahan yg dtumbuk & kulit kayu manis hingga layu & naik bau (wangi)
- Masukkn serbuk rempah (x prlu bncuh dgn air), kecilkn api & cpat2 masukkn 1/2 cawan air panas. Kacau slalu, agak2 1 minit cukup.
- Bolehlah dmasukkn daging, kentang, karot, bawang besar, sos tomato & kicap manis serentak
- Kacau & gaul semua bahan datas dengan api sederhana hingga sebati & mesra gitu
- Agak2 daging & bhn2 dah 3/4 masak masukkn jga serbuk lada hitam & garam
- Masakn ni x perlu trlalu kering...kasi lmbab ckit
- Hidang panas2 & klau suka bleh tabur daun bwng & daun sup
No comments:
Post a Comment