• Ayam
  • Daging
  • Manisan
  • Mee
  • Nasi
  • Seafood
  • Western

Sunday, March 13, 2011

Daging Cincang 3 Rasa

Bahan-bahan ( 5 - 6 org mkn )

  • 500gm daging cincang - dgaul dgn 1 sudu teh srbuk kunyit
  • 1 @ 2 labu bawang besar - dhiris bulat (sedikit tebal)
  • 4 ulas bawang putih
  • 2 inci halia
  • *bawang putih & halia dtumbuk
  • 1 paket kecil rempah kari daging
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 2 - 3 sudu besar kicap manis
  • 3/4 cawan sos tomato
  • 1 sudu besar serbuk lada hitam
  • 1 batang karot
  • 2 biji kentang
  • * kentang & karot ddadu
  • garam cukup rasa

Cara-cara

  1. Panaskn 1 senduk minyak
  2. Tumiskn bahan yg dtumbuk & kulit kayu manis hingga layu & naik bau (wangi)
  3. Masukkn serbuk rempah (x prlu bncuh dgn air), kecilkn api & cpat2 masukkn 1/2 cawan air panas. Kacau slalu, agak2 1 minit cukup.
  4. Bolehlah dmasukkn daging, kentang, karot, bawang besar, sos tomato & kicap manis serentak
  5. Kacau & gaul semua bahan datas dengan api sederhana hingga sebati & mesra gitu
  6. Agak2 daging & bhn2 dah 3/4 masak masukkn jga serbuk lada hitam & garam
  7. Masakn ni x perlu trlalu kering...kasi lmbab ckit
  8. Hidang panas2 & klau suka bleh tabur daun bwng & daun sup

No comments:

Post a Comment