• Ayam
  • Daging
  • Manisan
  • Mee
  • Nasi
  • Seafood
  • Western

Friday, March 11, 2011

Mee Bandung

Bahan-bahan:1 kilo mi kuning dicelur
2 pokok sawi dipotong2
1 batang lobak merah di hiris nipis
11 cawan air rebusan daging/ayam
1 mangkuk udang hidup
1 cawan udang kering direndam & dimesin
4 sudu besar cili boh
1 sudu besar sos tomato
2 mangkuk kacang tanah direndam dan dimesin
6 ulas bawang merah dikisar
4 ulas bawang putih dikisar
3 ulas buah keras dikisar
1 kiub pati ayam
3 biji telur

Cara:
Udang dibersihkan & direbus bersama kulit . Setelah masak sejukkan & kupas kulit udang. Mesin kulit udang bersama air rebusannya dan tapis. Simpan pati rebusan udang ini.

Tumis bahan kisar sehingga wangi. Masukkan air rebusan daging/ayam, sos tomato & ari rebusan udang tadi. Biarkan mendidih di atas api yg sederhana. Masukkan kiub pati ayam & sesuaikan rasa dgn garam & serbuk perisa.

Masukkan lobak merah & sawi. Kacau seketika kemudiah pecahkan telur sebiji demi sebiji ke dlm kuah & biarkan jgn dikacau. Setelah telur masak angkat dr api. Hidangkan mi bersama udang rebus, bawang goreng, daun bawang, daun sup. Curahkan kuah ke atas mi.

No comments:

Post a Comment