-3 ekor ketam
-1 cawan tepung jagung
-3 sudu minyak masak
-1 senduk sos Thai
-4 sudu lada kisar
-1/2 sudu besar serbuk kunyit
-1/2 sudu besar sos tiram
Bahan B:
-1 biji bawang Holland(dipotong 4)
-2 batang serai
-5 helai daun kari
-5 kiub nanas dihiris
-3 helai daun bawang
-2 ulas bawang putih
-3 batang cili padi(dihiris halus)
-1 sentimeter lengkuas
Cara Penyediaan:
1) Goreng ketam yg digaul dgn tepung jagung.
2) Goreng bawang Holland,bawang putih dan cili sampai sebati sebelum dimasukkan serai,lengkuas dan nanas.Selepas mengeluarkan bau yg harum,masukkan lada kisar,serbuk kunyit,sos Thai,sos cili,sos tomato dan air serta kacau sebati sebelum menambaha garam dan gula secukup rasa.
3) Apabila Bahan B masak,masukkan ketam yg telah digoreng dan tunggu hingga 3 minit dan sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment