• Ayam
  • Daging
  • Manisan
  • Mee
  • Nasi
  • Seafood
  • Western

Tuesday, March 22, 2011

Ikan Bawal 3 Rasa

Bahan-bahan ( 2 orang )

  • 1 ekor ikan bwl saiz besar
  • 3 ulas bwg putih dan 2 biji cili padi diketuk
  • 3 sudu besar sos cili thai (klau xde bleh pkai sos cili malaysia...heheh)
  • 4 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar sos ikan
  • 1 hiris air asam limau nipis
  • Gula dan perasa
  • Bahan utk hiasan:
  • 1/2 biji bawang besar dipotong dadu
  • 1 inci halia dimayang halus
  • Cili merah dipotong
  • Hirisan daun ketumbar
  • Buah nenas dipotong dadu (sy x letak sbb xde stok)
  • Bleh juga masukkan timun yg dibuang biji dan dipotong dadu

Cara-cara

  1. Ikan diperap bersama sedikit garam dan sedikit serbuk kunyit dan digoreng dgn minyak yg banyak
  2. Tumiskan bwg putih dan cili padi seterusnya masukkn semua jenis sos.
  3. Masukkn sedikit air...(jika suka masukkn sedikit bancuhan tepung jagung utk memekatkan kuah) tp sy x guna tepung sbb sos2 tu semua dh dpt memekatkan kuah..
  4. Masukkan gula dan perasa...tutup api dan masukkn bahan utk hiasan..kemudian curahkan sos tadi keatas ikan dan perahkan limau nipis keatasnya...sedia utk dinikmati..

No comments:

Post a Comment