Bahan-bahan:
4-6 keping tulang ikan masin (talang atau merah)
2 sudu besar serbuk kari daging
1/2 biji kelapa parut - diambil 2 cawan santan
4 biji kenting kecil atau ubi keledek - dipotong empat
2 biji terung bulat - dibelah enam
1/4 biji nanas - dibuang empulur dan potong kecil
3-4 ulas bawang putih
6-8 ulas bawang merah
1 tangkai daun kari
1 sudu teh jintan manis
2 sudu besar jus asam jawa
2 sudu besar minyak
Garam jika perlu
Cara Menyediakan:
1. Campurkan rempah daging dan tulang dengan satu cawan pati santan, kemudian rebuskan hingga mesra.
2. Masukkan satu lagi cawan santan diikuti dengan ubi kentang. Apabila kentang lembut, masukkan nanas dan garam secukup rasa.
3. Setelah masak, kecilkan api dan ketepikan bahan tadi.
4. Sediakan kuali, panaskan minyak dan tumis bawang merah, jintan manis, bawang putih serta daun kari.
5. Tumis sampai naik wangi kemudian tuang semua bahan dalam kuali ke dalam periuk. Tutupkan api.
6. Tutup periuk selama 10 minit agar bahan-bahan menjadi lebih mesra sebelum dihidangkan.
No comments:
Post a Comment