• Ayam
  • Daging
  • Manisan
  • Mee
  • Nasi
  • Seafood
  • Western

Monday, March 14, 2011

Pengat Pisang

Bahan-bahan

1) Pisang abu - buang kulit dan potong bulat (6 biji)
2) Santan (3 cawan)
3) Gula melaka (1 keping)
4) Daun pandan - disimpul (1 helai)
5) Garam (sedikit)

Cara Masak
Caranya sangat mudah, masukkan sahaja semua bahan ke dalam periuk – santan, pisang, daun pandan, gula melaka dan juga sedikit garam.

Masak menggunakan api yang sederhana

Kacau sekali sekala supaya santannya tidak berketul. Biarkan mendidih sehingga pisang masak dan sebati bersama semua rasa dan kuahnya sedikit pekat

Pengat pisang boleh dihidang ketika panas ataupun boleh juga disejukkan dahulu didalam peti ais.

No comments:

Post a Comment